De Weg van de Gong

"The gong is the first sound in the universe, the sound that created the universe. It is the basic creative sound. To the mind,
the sound of the gong is like a mother and father that gave it birth.
The mind has no power to resist a gong that is well played."
Yogi Bhajan

De gong wordt met respect en een zekere hoeveelheid van diepe eerbied benaderd. Dit instrument wordt op zo'n prachtige manier gemaakt, bevattende in zich machtig mooie tonen,  frequenties met zeer hoge, helende vibraties verspreidend. De gong wordt dan ook niet met de ogen noch met de oren gespeeld doch vanuit een concentratie in het Derde Oog. De gong kan dan ook gebruikt worden teneinde de fysieke, emotionele en spirituele lichamen terug in evenwicht te brengen.

One of the distinguishing landmarks the yogi passes on his journey to enlightenment is the experience of "hearing" the internal sounds produced by the process of the awakening of the energy of awareness. When this energy awakens the heart center, the yogi experiences an internal silent sound like "a gong exploding at the center of the sun". Gradually the crashing sound of the gong dissolves until the yogi hears only a humming like that of the honeybee and becomes completely absorbed.

Als de toehoorder volledig opgenomen wordt door de klank van een Gong die goed bespeeld wordt, vervaagd het onderscheid tussen de toehoorder (het zelf) en de klank (het niet zelf) en kom je in eenheid.
De kracht van de gong om een unieke klank te creŽren die elke luisteraar meeneemt en de geest doet stil worden maakt dit instrument uniek als hulpmiddel bij het induceren van een meditatieve staat.
Volgens Yogi Bhajan kan de geest niet anders dan zich binnen de 3 ŗ 90 seconden over te geven aan de klank van een gong die goed gespeeld wordt.

Alhoewel alle vormen van yoga oorspronkelijk gebaseerd zijn op klank, wordt hier expliciet gebruik gemaakt van de muzikale klank van de gong. Deze creŽert namelijk een spontane staat van meditatie en therapeutische relaxatie waardoor de doorstroming van healende prana doorheen het lichaam bevorderd wordt en het bewustzijn dat aanzet tot transformatie ontwaakt.e
Intro     Travelling the Sound Current     De Gong     Crystal Bowls      Nevel Hamelech